Blog

Hoe maak je een goede factuur?

Hoe maak je een goede factuur?

Als beginnende ondernemer of zzp’er komt er flink wat op je af. Je probeert jouw bedrijf een vliegende start te geven, maar tegelijkertijd draag je ook zorg voor alle praktische zaken en de administratie. Zo zul je al snel te maken krijgen met het opstellen en versturen van facturen. Natuurlijk is dit vooral goed nieuws. Een factuur verzenden betekent namelijk dat je inkomsten hebt! Maar hoe maak je een goede factuur en wat moet er allemaal op staan? Dan leggen wij in dit artikel uit

Wat staat er op een factuur?

Een factuur is een overzicht van geleverde diensten of producten met daarbij een verzoek tot betaling voor deze diensten. De factuur wordt vanuit het bedrijf of de zzp’er verstuurd naar de klant. Het is daarom belangrijk dat een factuur duidelijk is en alle relevante informatie bevat die nodig is voor betaling. Hiervoor kun je een voorbeeld zzp factuur of een factuur voorbeeld voor kleine ondernemers gebruiken als ondersteuning. Op een factuur staan in elk geval de volgende zaken:

  • Jouw bedrijfsgegevens en KvK-nummer
  • Het btw-nummer van jouw onderneming en het btw-bedrag
  • De factuurdatum en het factuurnummer
  • De contactgegevens van de klant
  • De geleverde goederen of diensten met leveringsdatum
  • Het verschuldigde bedrag van de geleverde goederen of diensten

Soorten facturen

Niet elke factuur is hetzelfde. Er zijn diverse soorten facturen die allemaal hun eigen opmaak en hun eigen voorwaarden hebben.

Factuur voor goederen

Een factuur voor goederen is een leveringsoverzicht en betalingsverzoek voor een geleverd product. Deze factuur wordt vaak meegeleverd met het product of direct na levering verzonden naar de klant.

Factuur voor diensten

Een factuur voor diensten is een betalingsverzoek voor geleverde diensten. Zzp’ers zullen vooral gebruik maken van dit type factuur. Dit overzicht van geleverde diensten en betalingsverzoek wordt doorgaans verzonden nadat de diensten zijn geleverd. Het is echter ook mogelijk om de betaling in delen te regelen. Alles in goed overleg.

Periodieke factuur

Bij langlopende projecten kan er worden afgesproken dat er periodieke facturen worden verstuurd. Dit is vooral functioneel wanneer er tussentijds veel kosten worden gemaakt en mensen die aan het project werken moeten worden uitbetaald.

Pro forma factuur

Een pro forma factuur is een overzicht van kosten die doorgaans nog niet gemaakt zijn. Deze factuur is geen officieel betalingsverzoek, maar dient als een overzicht voor verwachte kosten. Het wordt ook wel gezien als een voorlopige factuur en het kan dienen als een offerte. Het verschil is echter dat een pro forma factuur echt als factuur is opgemaakt en een offerte vaak meer een uitgeschreven kostenraming is.

Self-billing

Wanneer de factuur wordt opgesteld en verstuurd door de opdrachtgever, spreken we van self-billing. Vaak staat dan op de factuur dat deze is uitgereikt door de afnemer. Verder zijn dezelfde betalingsvoorwaarden van toepassing op deze factureringsvorm.

Een factuur opmaken

Nu je weet wat er allemaal op een factuur hoort te staan, en welke typen facturen er zijn, is het tijd om de factuur op te gaan stellen. Dit hoef je gelukkig niet allemaal zelf te bedenken. Door eenvoudigweg te zoeken op Google vind je zeker een zzp factuur die je kunt personaliseren. Schroom niet om zo’n factuur als voorbeeld te gebruiken. Je kunt deze vervolgens helemaal aanpassen naar jouw eigen wensen.

Wil je helemaal ontzorgd worden? Dan kun je ook gebruik maken van de dienst van Bossify. Deze offerte en factureringstool is een uitkomst voor ondernemers en zzp’ers. Je hoeft geen gebruik te maken van een factuur voorbeeld of zelf na te denken over de invulling van de factuur: dat is allemaal voor je geregeld. Binnen enkele minuten heb je jouw factuur verzonden! Bovendien houd je via Bossify eenvoudig bij welke offertes er nog openstaan en welke betalingen nog moeten worden voldaan. Makkelijker wordt het niet!

CRM Systeem van Bossify

Bossify® maakt jouw leven als ZZP'er makkelijker. Het is namelijk het ultieme CRM systeem voor hardwerkende ondernemers.

  • Maak je super snel professionele facturen, voorzien van een iDeal link. Klanten kunnen dus direct betalen
  • Heb je in handige dashboards direct inzichtelijk wat je nog moet doen, wie nog niet betaald heeft en wie nog een factuur moet ontvangen
  • Is al je communicatie inzichtelijk
  • Bespaar je tijd doordat alles eenvoudig en snel functioneert

Na je gratis periode kost Bossify® maar € 14,95 per maand! Met alle tijd die je overhoudt dankzij ons slimme CRM systeem voor ZZP’ers, kun je meer tijd besteden aan geld verdienen. De app betaald dus eigenlijk voor zichzelf! Bovendien is het maandelijks opzegbaar.

Eerst gratis proberen? Geen probleem!

Probeer Bossify® gratis

25 september 2021

Ben je klaar om te beginnen?

Ontdek wat Bossify® voor jou kan betekenen.