Blog

Wat heb je nodig als zzp’er in de zorg?

Wat heb je nodig als zzp’er in de zorg?

In de zorgsector zijn steeds meer zzp’ers actief. Als zzp’er in de zorg heb je volop werkgelegenheid en je beschikt over de vrijheid om zelf te kiezen waar, wanneer en hoe je werkt. Er zijn zzp’ers in de thuiszorg, jeugdzorg, bejaardenzorg en kraamzorg, maar ook zzp’ers in de zorg actief als verpleegkundige of verzorgde. Maar wat komt er allemaal kijken bij een functie als zzp’er in de zorg? Wat heb je nodig en waar moet je zeker bij stilstaan?

KvK registratie

Iedere ondernemer schrijft zich eerst in bij de Kamer van Koophandel voordat er wordt begonnen met de werkzaamheden als zorgverlener. Door inschrijving bij de KvK word je echt gezien als ondernemer. Je ontvangt een KvK-nummer en daarmee kun je ook jouw btw-nummer en jouw AGB-code aanvragen. 

BIG registratie

Als je werkzaam bent in de zorgsector, zijn er diverse beroepen die je alleen mag beoefenen als je geregistreerd bent in het BIG-register. Dit register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg is openbaar en wettelijk. Door richtlijnen te geven voor wat kan en mag in de zorg, beschermt het register patiënten tegen ondeskundige zorgverleners. Onder andere artsen, fysiotherapeuten, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen zijn verplicht om zich te registreren. Als zzp’er in de zorg zul je hier dus rekening mee moeten houden en deze registratie elke 5 jaar opnieuw moeten regelen. Zorg er ook zeker voor dat jouw BIG-nummer inzichtelijk is voor klanten. Sinds 1 januari 2021 ben je hiertoe verplicht.

AGB-code

Als professional in de zorg heb je een Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code) nodig om jouw geleverde zorg te declareren. Aan de hand van deze code kan een zorgaanbieder worden herkend. Voor het aanvragen van een AGB-code is een registratie bij de KvK en een BIG-registratie nodig.

Factureringsprogramma

Als zzp’er zul je jouw klanten regelmatig moeten factureren voor geleverde diensten of producten. Om dit factureren te stroomlijnen, is het raadzaam om een factureringsprogramma te gebruiken. Een tool als Bossify maakt het maken en versturen van facturen zo eenvoudig mogelijk. Bovendien biedt het je inzicht in jouw financiële administratie.

Medisch dossier

Alle zorgverleners, dus ook zzp’ers in de zorg, zijn verplicht om van al hun patiënten een medisch dossier aan te leggen. In dit dossier wordt de medische informatie en het behandelplan van de cliënt vastgelegd. Bovendien is het verplicht om het medisch dossier inzichtelijk te maken voor cliënten indien gewenst. De gegevens moeten digitaal in te zien én te beheren zijn.

Keurmerk

Wil je als zzp’er in de zorg jouw klanten kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen? Dan kun je een keurmerk aanvragen. Het is een kwaliteitsbewijs en een teken van betrouwbaarheid en professionaliteit. Voor zzp’ers in de zorg is er Mijn Keurmerk en voor zzp’ers in de sector zorg en welzijn is er het HKZ-keurmerk.

AVG

Alle bedrijven die werken met persoonsgegevens zijn verplicht om de informatie van hun klanten veilig te houden. Dit geldt ook voor zzp’ers in de zorg. De regels rondom deze veiligstelling zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Houd je goed aan de regels om jouw cliënten de beste zorg én privacy te bieden.

CRM Systeem van Bossify

Bossify® maakt jouw leven als ZZP'er makkelijker. Het is namelijk het ultieme CRM systeem voor hardwerkende ondernemers.

  • Maak je super snel professionele facturen, voorzien van een iDeal link. Klanten kunnen dus direct betalen
  • Heb je in handige dashboards direct inzichtelijk wat je nog moet doen, wie nog niet betaald heeft en wie nog een factuur moet ontvangen
  • Is al je communicatie inzichtelijk
  • Bespaar je tijd doordat alles eenvoudig en snel functioneert

Na je gratis periode kost Bossify® maar € 14,95 per maand! Met alle tijd die je overhoudt dankzij ons slimme CRM systeem voor ZZP’ers, kun je meer tijd besteden aan geld verdienen. De app betaald dus eigenlijk voor zichzelf! Bovendien is het maandelijks opzegbaar.

Eerst gratis proberen? Geen probleem!

Probeer Bossify® gratis

25 september 2021

Ben je klaar om te beginnen?

Ontdek wat Bossify® voor jou kan betekenen.