Blog

Wat is een factuur?

Wat is een factuur?

Als zzp’er of ondernemer is het belangrijk om de administratie vanaf het prille begin goed op orde te hebben. Met ondernemen gaat een heleboel papierwerk gepaard en hoe beter je dit organiseert, hoe makkelijker het wordt om jouw organisatie goed te runnen. Eén belangrijk aspect van ondernemen is het factureren. Toch is dit proces nog gehuld in mysterie. Want wat kenmerkt een factuur eigenlijk en hoe stel je een goede factuur op? Wij leggen je uit hoe facturen werken en hoe je een goede en volledige factuur als zzp’er of ondernemer opstelt.

Wat is een factuur?

Een factuur is een schriftelijk overzicht van de geleverde goederen of diensten met een verzoek tot betaling van deze diensten. Het is dus geen offerte, prijsindicatie of creditnota. Om als factuur te worden bestempeld, moet dit overzicht aan bepaalde eisen voldoen:

  • Een factuur bevat de bedrijfsgegevens van jouw bedrijf
  • Een factuur beschrijft de bedrijfsgegevens van de klant
  • Een factuur geeft inzicht in de btw-gegevens van de bestelling
  • Een factuur bevat een factuurnummer en een factuurdatum
  • Een factuur biedt een overzicht van de geleverde producten of diensten
  • Een factuur vermeldt het verschuldigde bedrag voor deze producten of diensten

Naast deze vereiste kenmerken, kun je een factuur naar eigen inzicht vormgeven. Je kunt de factuur als zzp’er of als ondernemer personaliseren door gebruik te maken van een logo, de bedrijfskleuren of de huisstijl. Ook qua indeling heb je veel vrijheden. Voor de eigen administratie maken veel bedrijven bovendien gebruik van identificatienummers voor klanten en ordernummers voor bestellingen. Dit is niet verplicht, maar voor het eigen overzicht zeker aan te raden.

Een factuur opstellen

Veel mensen vinden het de eerste keer lastig om een factuur op te stellen en te verzenden. Ze voelen zich onzeker over het opstellen van de factuur en voelen zich bezwaard om deze te versturen. Het maken van facturen is echter een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf en dit kun je beter zo goed mogelijk aanpakken. Op Google vind je talloze voorbeelden van een factuur voor zzp’ers, eenmanszaken, bv’s en organisaties. Doe hier zeker inspiratie op om tot een volledige en representatieve factuur te komen.

Wil je jouw facturering zo efficiënt mogelijk laten verlopen? Dan kun je ook gebruik maken van een facturatieprogramma als eenmanszaak, zzp’er of ondernemer. Dit is een handige softwaretool om het factureren van jouw producten of diensten zo eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen. Met een facturatieprogramma voor een eenmanszaak of zzp’er wordt het opstellen en versturen van facturen heel eenvoudig. Bovendien biedt een facturatietool als Bossify ook een handig overzicht van facturen en openstaande betalingen. Zo zijn jouw zakelijke financiën top geregeld!

CRM Systeem van Bossify

Bossify® maakt jouw leven als ZZP'er makkelijker. Het is namelijk het ultieme CRM systeem voor hardwerkende ondernemers.

  • Maak je super snel professionele facturen, voorzien van een iDeal link. Klanten kunnen dus direct betalen
  • Heb je in handige dashboards direct inzichtelijk wat je nog moet doen, wie nog niet betaald heeft en wie nog een factuur moet ontvangen
  • Is al je communicatie inzichtelijk
  • Bespaar je tijd doordat alles eenvoudig en snel functioneert

Na je gratis periode kost Bossify® maar € 14,95 per maand! Met alle tijd die je overhoudt dankzij ons slimme CRM systeem voor ZZP’ers, kun je meer tijd besteden aan geld verdienen. De app betaald dus eigenlijk voor zichzelf! Bovendien is het maandelijks opzegbaar.

Eerst gratis proberen? Geen probleem!

Probeer Bossify® gratis

25 september 2021

Ben je klaar om te beginnen?

Ontdek wat Bossify® voor jou kan betekenen.