Blog

Wat is relatiebeheer?

Wat is relatiebeheer?

Je bent ingeschreven bij de KvK, de administratie is op orde, de website is online en de visitekaartjes liggen klaar. Je bent klaar om zaken te doen en klanten te verwelkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat je klanten aan je bindt en hoe houd je deze klanten tevreden? Voor ondernemers is goed relatiebeheer essentieel. Het succes van een bedrijf valt of staat met de klanten. Maar wat is relatiebeheer eigenlijk en hoe kun jij dit effectief vormgeven?

Wat is relatiebeheer?

Relatiebeheer is het onderhouden van het contact met (potentiële) klantrelaties. Je inventariseert waar klanten behoefte aan hebben en vervolgens probeer je hier actief aan te voldoen. Door middel van relatiebeheer werk je aan een klantbestand en het succes van jouw bedrijf. Je wilt bestaande klanten geïnteresseerd houden en nieuwe klanten aan je binden. Door te investeren in relaties werk je actief aan deze doelen. Een bedrijf runnen is namelijk niet alleen het aanbieden van producten of diensten, het is ook actief betrokken zijn bij jouw klanten en ze het gevoel geven dat ze gezien en begrepen worden.

Het klantenbestand

Goed relatiebeheer begint met een klantenbestand. Dit is een overzicht van bestaande, en mogelijk ook toekomstige, klanten. Het klantenbestand bevat minimaal de contactgegevens van de klant. Zo weet je hoe je in contact kunt komen en hoe je de relatie sterk kunt houden. Voor goed relatiebeheer is het echter ook slim om het klantenbestand te voorzien van extra informatie. Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst contact gehad? Wie is het contactpersoon in het bedrijf? Hoe komt de klant het liefst in contact? En wat zijn aanknopingspunten voor een goed gesprek? Met deze kennis heb jij een stapje voor op de concurrentie.

Vormen van relatiebeheer

Met een actief klantenbestand kun je gaan werken aan relatiebeheer. Maar hoe pak je dit aan? Wat betreft relatiebeheer is het belangrijk om dicht bij jezelf en jouw bedrijf te blijven. Wat past er bij het bedrijf en bij de klanten? Onderstaande vormen van relatiebeheer tonen aan hoe divers en uitgebreid relatiebeheer kan zijn.

 • Een nieuwsbrief voor klanten
 • Een presentje op verjaardagen of jubilea
 • Kerstkaarten en relatiegeschenken
 • Prijsvoordeel voor trouwe klanten
 • Een eigen accountmanager aanbieden
 • Klanttevredenheidsonderzoeken uitvoeren
 • Proactief adviseren

Relatiebeheer automatiseren

Er zijn diverse manieren om jouw relatiebeheer te automatiseren. Voor succesvol relatiebeheer is het namelijk essentieel om een goed overzicht te hebben van de klanten en hun unieke wensen en status. Met een CRM-systeem kun je deze informatie inventariseren en gebruiken. Vanuit het systeem kun je het contact met klanten onderhouden. Alle gegevens staan in het systeem en informatie kan automatisch worden opgehaald. In het systeem is ook volop ruimte voor persoonlijke toevoegingen en een overzicht van de activiteiten van het bedrijf.

Naast een helder overzicht van de klanten biedt een CRM-systeem ook inzicht in targets, salesfunnels, prestaties, klanttevredenheid, bestellingen en openstaande klantkwesties. Vanuit één dashboard kan de gehele organisatie actief werken aan het optimaliseren van de klantervaring.  Een CRM-systeem neemt dus niet het persoonlijke contact weg, maar maakt het juist makkelijker om op de juiste momenten en manieren in contact te komen met klanten. Dat is nog eens efficiënt klantbeheer!

CRM Systeem van Bossify

Bossify® maakt jouw leven als ZZP'er makkelijker. Het is namelijk het ultieme CRM systeem voor hardwerkende ondernemers.

 • Maak je super snel professionele facturen, voorzien van een iDeal link. Klanten kunnen dus direct betalen
 • Heb je in handige dashboards direct inzichtelijk wat je nog moet doen, wie nog niet betaald heeft en wie nog een factuur moet ontvangen
 • Is al je communicatie inzichtelijk
 • Bespaar je tijd doordat alles eenvoudig en snel functioneert

Na je gratis periode kost Bossify® maar € 14,95 per maand! Met alle tijd die je overhoudt dankzij ons slimme CRM systeem voor ZZP’ers, kun je meer tijd besteden aan geld verdienen. De app betaald dus eigenlijk voor zichzelf! Bovendien is het maandelijks opzegbaar.

Eerst gratis proberen? Geen probleem!

Probeer Bossify® gratis

25 september 2021

Ben je klaar om te beginnen?

Ontdek wat Bossify® voor jou kan betekenen.