Blog

Wat moet er op een factuur staan?

Wat moet er op een factuur staan?

Jij bent jouw afspraken nagekomen. De bestelde producten zijn geleverd of aangevraagde diensten zijn verricht. Nu is het tijd om de betaling in orde te maken. Als ondernemer stuur je hiervoor een factuur naar de klant. Zo weet de klant precies voor welke producten of diensten welk bedrag verschuldigd is. Er zijn diverse manieren om een factuur op te maken en je kunt de factuur personaliseren naar jouw huisstijl en jouw branche. De Belastingdienst stelt echter wel een aantal eisen aan facturen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat facturen overzichtelijk blijven en volledig zijn. Wij leggen uit welke informatie er in elk geval niet mag ontbreken op jouw facturen. Zo wordt een factuur maken als zzp’er of ondernemer een stuk eenvoudiger!

Wat is een factuur?

Een factuur is een overzicht van geleverde producten of diensten met de daarbij behorende verschuldigde kosten. Dit overzicht wordt gestuurd naar de klant als verzoek tot betaling voor deze producten of diensten. Een factuur wordt vaak verward met een offerte. Een offerte is echter een prijsindicatie voordat producten of diensten zijn geleverd. Dit is nog geen officieel prijsoverzicht. Een factuur is dit wel en is het officiële verzoek tot betaling. Om ervoor te zorgen dat de factuur overzichtelijk en helder is voor alle partijen, zullen een aantal gegevens vermeld moeten worden op dit overzicht.

Wat moet er op de factuur staan?

Facturen zijn er in allerlei vormen en maten. Je kunt een factuur helemaal naar eigen inzicht vormgeven qua kleur, lettertype, opmaak en logo. Als je zoekt naar een voorbeeld factuur voor zzp’ers of ondernemers krijg je een breed scala aan facturen te zien. Je bent dus vrij om je creativiteit te gebruiken bij dit onderdeel van jouw administratie. Het is echter wel noodzakelijk dat de factuur begrijpelijk is voor de klant en onderstaande informatie bevat.

Bedrijfsgegevens en KvK-nummer

Het is voor de klant belangrijk om te weten van wie de factuur is. Daarom zorg je ervoor, bij het maken van een factuur als zzp’er of ondernemer, dat jouw bedrijfsgegevens en KvK-nummer duidelijk vermeld staan op de factuur.

Btw-gegevens

Over goederen en diensten is btw verschuldigd. Alle btw-plichtige ondernemers brengen btw in rekening bij hun klant. Daarom is het belangrijk om het btw-bedrag op de factuur te vermelden. Tevens is het verplicht om het btw-nummer van jouw onderneming op de factuur te vermelden.

Factuurgegevens

Een factuur is niet compleet zonder de factuurdatum en het factuurnummer. Hoe je dit vermeld op jouw factuur mag je zelf invullen. Met een factuurprogramma als Bossify is dit ontzettend eenvoudig. Stel je jouw facturen liever zelf op? Op een voorbeeld factuur voor zzp’ers of ondernemers vind je diverse suggesties. Vergeet echter niet dat de factuurnummering van jouw facturen doorlopend moet zijn.

Bedrijfsgegevens van de klant

Voor de volledigheid mogen de bedrijfsgegevens van de klant ook niet ontbreken op de factuur. Zo weet de klant zeker dat de factuur voor hen bedoeld is. Het is niet verplicht om de btw-gegevens van de klant op de factuur te vermelden, maar als het een levering naar het buitenland betreft of als de btw wordt verlegd, is dit wel nodig.

Overzicht goederen of diensten

Vergeet ook zeker niet om een overzicht te geven van de geleverde diensten of goederen op de factuur. Vermeld hierbij zoveel mogelijk informatie én de leveringsdatum. Zo weet de klant precies waar het verschuldigde bedrag betrekking op heeft.

Verschuldigde bedrag

En tot slot mag het verschuldigde bedrag, waar de factuur voor bedoeld is, ook niet ontbreken op het overzicht. Vermeld het bedrag voor de geleverde diensten of producten, de verschuldigde btw en het totaalbedrag duidelijk op de factuur.

CRM Systeem van Bossify

Bossify® maakt jouw leven als ZZP'er makkelijker. Het is namelijk het ultieme CRM systeem voor hardwerkende ondernemers.

  • Maak je super snel professionele facturen, voorzien van een iDeal link. Klanten kunnen dus direct betalen
  • Heb je in handige dashboards direct inzichtelijk wat je nog moet doen, wie nog niet betaald heeft en wie nog een factuur moet ontvangen
  • Is al je communicatie inzichtelijk
  • Bespaar je tijd doordat alles eenvoudig en snel functioneert

Na je gratis periode kost Bossify® maar € 14,95 per maand! Met alle tijd die je overhoudt dankzij ons slimme CRM systeem voor ZZP’ers, kun je meer tijd besteden aan geld verdienen. De app betaald dus eigenlijk voor zichzelf! Bovendien is het maandelijks opzegbaar.

Eerst gratis proberen? Geen probleem!

Probeer Bossify® gratis

25 september 2021

Ben je klaar om te beginnen?

Ontdek wat Bossify® voor jou kan betekenen.